Avonatura - Pedagogisch Bureau - 

 - PEDAGOGISCH BUREAU -

Troost-totem

Het kan gebeuren dat uw kind iemand mist. Bijvoorbeeld omdat die persoon verhuist is, vaak in het ziekenhuis is of omdat die persoon overleden is. 
Misschien bent u gescheiden en heeft uw kind het hier moeilijk mee. 
Wat de reden ook is, iemand van wie je houdt moeten missen is vreselijk
Iemand missen doet heel veel verdriet! Zoveel verdriet dat je het niet uit kunt leggen aan een ander. Alles wat je had, valt in duigen. Alles doet pijn, alle kleuren en geuren en blijheid lijken te zijn verdwenen. Je voelt pijn, verdriet, wanhoop. Je huilt, je schreeuwt, je bent boos! Je voelt je moe, je kunt niet eten, je voelt je prikkelbaar, je kunt je niet concentreren! Je denkt dit komt nooit meer goed!

Bij Avonatura kan uw kind werken aan een troost-totem. Een troost-totem kan van alles zijn. Het is in ieder geval altijd iets wat het kind zelf maakt (met eventueel wat hulp van mij) en wat een symbolische betekenis heeft voor uw kind. Het kan bijvoorbeeld verwijzen naar iets wat symbool staat voor de band die uw kind heeft/had met de persoon waar het verdriet om draait. Of uw kind maakt iets van een voorwerp van zijn dierbare. U kunt bijvoorbeeld denken aan een knuffel van de lievelingstrui , een schilderij of een beeld voor in de tuin. Alles kan, zolang uw kind er maar troost uit kan halen! Tijdens het maken van deze totem is er ruimte om te praten, te huilen of juist helemaal niets. 
Ik kan het gemis niet weghalen, maar ik kan wel de plaats zijn waar emoties als verdriet, boosheid, onbegrip en wanhoop welkom zijn en op deze manier een bijdrage leveren aan het hanteerbaar maken.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen.